Delmål 3 Jämställd utbildning
Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling.
Målet omfattar hela det formella utbildningssystemet från förskola till universitet och högskola, inklusive vuxenutbildning och yrkeshögskolan. Även bildning och utbildning utanför det formella utbildningssystemet omfattas, till exempel folkhögskolor och studieförbundens utbildningsverksamhet. Arbetet mot de könsbundna studievalen omfattar alla delar av utbildningen och ger ett strategiskt fokus till arbetet för en jämställd utbildning. Det kan t.ex. betygsskillnader mellan grupper av pojkar och flickor, det kan handla om urval av pedagogiskt material, trygghet i skolans lokaler, trygghet på nätet, att ha möjlighet att göra fria studieval, bemötande, jämställd taltid och rättssäker bedömning, pedagogiska metoder för att utjämna maktobalans i en elevgrupp.
Delmålet ”Jämställd utbildning” mäts genom:
- Pojkar och flickors upplevelse av trygghet, inflytande
- Pojkar och flickors meritvärde i åk 9
- Pojkar och flickors behörighet till yrkesprogram
- Pojkar och flickor som fullföljer sin utbildning inom 4 år
- Deltagartillfällen

Hur ser det ut?
I Kalmar län är flickor i högre utsträckning än pojkar behöriga till gymnasiet och det är en större andel flickor som påbörjar en eftergymnasial utbildning. Pojkar som grupp dominerar de lägre betygsstegen och flickor som grupp dominerar de högre betygsstegen. En majoritet av de som studerar på universitet och högskola är kvinnor. Det är också fler kvinnor än män som fullföljer sina examina i tid, men det är fler män än kvinnor som forskar och undervisar på högskola och universitet.
Utbildningsväsendet är horisontellt segregerat, vilket betyder att pojkar och flickor studerar olika ämnen, olika utbildningar och har olika förutsättningar till utveckling under sin studietid. De flesta gymnasieprogram i länet är antingen flick-, eller pojkdominerade.
I Kalmar län är andelen med högre utbildning lägre än riksgenomsnittet, både när det gäller män och kvinnor. Det är framförallt unga kvinnor med eftergymnasial utbildning som i högre grad än män med eftergymnasial utbildning som flyttar från länet
Hur ser det ut just i DIN kommun?
Länkar
Nationella sekretariatet för genusforskning: Fördjupning – Skola
Skolverket: Jämställdhet – både kunskap och relationer1
Jämställd skola och förskola: Vad är jämställdhet?
Metoder för pedagoger:
Värdegrunden.se – Lås upp
Amphi produktioner
En film om könsmönster i skolresultat, SKL
Den tysta utbildningsrevolutionen
Skolverket: Sju timmar om jämställt bemötande i förskolan.
Skolverket: Sju timmar om främja likabehandling.
Skolverket: Sju timmar om att förebygga kränkningar.
Tänka tillsammans. Verktygsbok för normkritik och likabehandling i förskolan. Diskrimineringsbyrån i Uppsala, 2015.
Brade, Lovise; Engström, Carolina; Sörensdotter, Renita; Wiktorsson, Pär: I normens öga. Metoder för normbrytande undervisning. Friends, 2008
Det går att förändra! En metod- och inspirationsbok för jämställdhet i grundskolan.
Öppna skolan, Om hbtq, normer och inkludering i årskurs 7–9 och gymnasiet.

Vad betyder jämställdhet för dig?
Jämlikhet mellan kvinnor och män. På ett övergripande plan handlar det om rättigheter och att alla oavsett tilldelat kön ska få samma möjligheter.På vilket sätt jobbar du med jämställdhet?
Som lärare har jag ett tydligt jämställdhetsuppdrag. I min undervisning på högstadiet använder jag mig av en normkritisk pedagogik. Jag driver olika projekt som handlar om jämställdhet och där eleverna utmanar de normer som styr vårt samhälle. Som lärare har jag också ett ansvar och uppdrag kring likabehandling samt att följa centrala mål för verksamheten.Viktigaste jämställdhetsutmaningen just nu?
Att bryta normer för att uppnå jämställdhet. Alla är nämligen inte intresserade av att avstå sina privilegier för att uppnå jämställdhet så därför anser jag att det är oerhört viktigt att lyfta normer i en diskurs av makt.

Vad betyder jämställdhet för dig?
För mig handlar det om att medborgare i ett samhälle ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Alla människor har samma värde och ska ha samma möjligheter i ett samhälle men idag diskrimineras människor av olika anledningar. Jämställdhetsarbete handlar om att motverka könsdiskriminering och det viktigaste arbetet i detta är att synliggöra hur vi människor diskriminerar utifrån kön. Om vi inte erkänner och ser problemet kan vi heller inte jobba mot förändring.På vilket sätt jobbar du med jämställdhet?
Jag möter elever i undervisning där jag försöker väva in så mycket jämställdhetsarbete och normkritiskt arbete jag kan. Det handlar om att synliggöra strukturer, att försöka få elever nyfikna på att veta mer om jämställdhet samt försöka vara en förebild för ungdomar när det kommer till jämställdhet.Viktigaste jämställdhetsutmaningen just nu?
Att skapa förändring. Att få människor med makt att prioritera jämställdhet högre än de gjort tidigare. En annan svår utmaning är att övertyga människor om patriarkatets existens. Att synliggöra en struktur som det inte går att ta på kan verkligen vara en utmaning.