…och nu återstår 51 veckor!
Kalmarsund Pride är över för denna gång. En vecka (v. 36) fullspäckad av aktiviteter och arbetsuppgifter kopplat till frågor som rör hbtq. Veckan ÄR så viktig. För att synliggöra, för att visa på utsatthet, diskriminering, lyfta upp frågor som annars inte är på agendan och inte minst för att utveckla kunskap och kompetens. Men nu är det viktigt att inte låta det stanna vid denna veckan. Det är NU arbetet i våra verksamheter ska fortsätta. För det är först då vi åstadkommer förändring på riktigt, när verksamheter systematiskt, varje dag, i alla processer integrerar frågor kring hbtq-rättigheter.
Länsstyrelsens bidrag till årets Pridevecka bestod av följande aktiviteter:
En föreläsning för föräldrar på statsbiblioteket i Kalmar, GenusSmart föräldraskap. Olof , Helen och Alexandra från länsstyrelsen gav tips och trix för att ge ditt barn 100 möjligheter istället för två…
Genusfotografen Tomas Gunnarsson höll i workshop för Länsstyrelsens personal om ”Genusfail och genderswops”. Skämskudde blandat med positiv förstärkning! Skratt och förvåning!
Strategiskt samtal för kommuner under ledning av Mikael Öhman Almen, genusvetare. Hur gör vi en handlingsplan i offentliga verksamheter? Varför? Hur? Vad är stegen vi behöver ta?
Hur ser det ut för unga hbtq-personer i vårt län? Panelsamtal på statsbiblioteket ”Från regnbåge till verklighet”. Ett samarbete mellan länsstyrelsen, kultur och fritidsförvaltningen, Kalmar och fokusgruppen GenusSpanare. Och dessa ungdomar kommer ni att få höra mer av! Kvällen avslutades med tydliga uppmaningar till alla oss som kan påverka utvecklingen!
- Mer normkritik i skolan!
- Mer kunskap till lärare och politiker!
- Fler hbtq-mötesplatser!
- Bättre trygghet på offentliga platser!
- Bättre bemötande inom vården!
Och så klart avslutades veckan med Prideparad i ett soligt Kalmar! Underbar stämning! Från länsstyrelsen deltog ett trettiotal personer!
Så vad kan DU göra? För att förbättra för hbtq-personers villkor? Oavsett vilken verksamhet du arbetar i så finns det några
- Köna inte kläder, intressen, färger – vi är inte ett kön…vi är så mycket mer!
- Förutsätt inte ett visst kön på den person du har framför dig. Vi kan inte veta.
- Förutsätt inte heterosexuell kärlek. Du kan använda t.ex. begreppet ”partner”.
- Värdera inte olikheter. Undvik begrepp som ”normal, onormal, avvikande, annorlunda”
- När du skämtar, fundera över vems villkor du skojar om.
Vad kan en verksamhet göra?
- Se över bild och text så att den är inkluderande
- Låt personer med kompetens kring frågan få utrymme på arbetsplatsträffar, på kompetensutvecklingsdagar
- Integrera hbtq-perspektiv i t.ex. folkhälsoplan
- Lyft in hbtq perspektiv i ordinarie verksamhetsledningssystem och uppföljningssystem
- Lyft in hbtq-perspektiv i målarbetet
Här har vi ett bra exempel! Lars Kaggskolan, Kalmar, gav två pedagoger Anna och Rickard i uppdrag att för skolans elever föreläsa om hbtq fakta, historia och om vad vi kan göra för att motverka begränsande normer. ”Det går att göra rätt val varje dag, yttrandefrihet betyder inte att man kan säga vad som helst”
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]