– Inte ens mina döttrar kommer att få uppleva ett jämställt samhälle.
Så öppnade Landshövding Allan Widman Kalmar läns jämställdhetsdag den 26 augusti. Den fjärde i ordningen. Allan fortsatte med att det krävs ett intensivt arbete med att styra om den utveckling, som generellt går sakta och i vissa områden går bakåt. Det behövs nya väger och ny kraft, och att vi går samman regionalt och gör det ihop! Fler behövs i arbetet.
Hur går det då för ojämställdheten? Tack ojämnt! Det var ingången i en dragning av rapporten med samma namn som presenterades av Jämställdhetsmyndigheten. Endel områden står stilla, endel områden går sakta framåt och tyvärr går endel områden bakåt. Slutsats? Vi har mål och delmål som måste konkretiseras till verksamhetsnivå och med en tydligare målbild – gärna med en mätbar effekt. För att nå större effekt och en snabbare utveckling så behövs också politiska reformer kring till exempel lönesättning, pensionssystem och föräldraledighet samt reformer inom utbildningsväsende.
Här finns kortversionen https://jamstalldhetsmyndigheten.se/aktuellt/nyheter/langsam-utveckling-av-jamstalldheten-visar-behov-av-tydligare-styrning/
Även om Jämställdhetsmyndigheten konstaterade att arbetet med att uppnå de sex jämställdhetspolitiska delmålen går sakta och kräver både politiska reformer och konkretisering i vardagligt görande så finns både goda och lärande exempel. Vi valde att lyfta två regionala exempel:
Kalmar kommun har arbetat systematiskt med jämställdhet i många år. HR direktör Maria Holgersson och kommunalrådet Liselotte Ross berättade om arbetet.
Mörbylånga kommun har ett systematiskt arbete igång med jämställdhet kopplat till att nå barn och unga genom deras vårdnadshavare. Ungdomssamordnare Emilia Gustavsson berättade om hur de når föräldrar genom att prata ”musik, pornografi, Epa-kultur och näthat”
Länsstyrelsen passade även på att presentera den rapport som finns som jämför kvinnodominerade arbetsplatser med mansdominerade arbetsplatser. Skillnader? Ja! Inom flera områden.
- Deltid är vanligare i de kvinnodominerade yrkesgrupperna, vilket får direkta konsekvenser för den ekonomiska jämställdheten och fördelningen av det obetalda hem och omsorgsarbetet.
- Sjukfrånvaron är högre i kvinnodominerade yrkesgrupper, vilket indikerar bristande jämställdhet både gällande arbetsmiljö och det obetalda hem och omsorgsarbetet.
- Antalet medarbetare per chef är högre i de kvinnodominerade yrkesgrupperna samtidigt som de kvinnodominerade yrkena oftare innebär arbete med människor, vilket är mer komplext. Det gör det svårare att prioritera bort arbetsuppgifter vilket borde kräva ett närmre ledarskap för att motverka stress och ohälsa.
Missade du Jämställdhetsdagen 2024? Då kan du se inspelningen i efterhand. Kontakta mig!
Har du tips på innehåll för Jämställdhetsdagen 2025? Något särskilt tema som ni har behov av att få kompetens kring? Någon särskild föreläsare? Då kan du mejla mig!
helen.e.nilsson@lansstyrelsen.se