Det går alldeles utmärkt. Om man vill åstadkomma en förändring behövs förändringsagenter. Och det kan vi alla vara, men om vi ska nå en riktig förändring i våra verksamheter och på våra arbetsplatser som inte bara drivs av eldsjälar, då behöver vi nå den målgruppen som sitter på chefsposition. I Kalmar län är oftast den personen en man.
Varje år, runt Internationella kvinnodagen så uppmärksammar vi (nej vi firar inte…och vi säger inte grattis..) ojämställdhet av olika slag. I år den 7 mars samlades män i chefsposition på landshövdingsresidenset. Temat för i år var ”Inkluderande arbetsplatser och schysst jargong. För alla”.
#silasnacket och #sabbastämningen
Två fantastiska verksamheter gav oss inspiration och verktyg för att utveckla våra arbetsplatser till jämställda och jämlika.
#sila snacket med Charlie Klang med bakgrund i byggbranschen sammanfattar sin vision och sina redskap så här:
- Ibland sårar man utan att mena det
Alla gör fel ibland och det är sällan det finns bakomliggande onda avsikter. Därför är det viktigt att ifrågasätta HUR vi pratar med varandra och vilka ”sanningar” vi upprepar, både i det tysta och uttryckligen. Om vi vågar reflektera över våra egna uttalanden blir det enklare att agera och hjälpa varandra när det blivit fel. Då skapar vi en trygg grund där man kan säga till när man blivit illa berörd eller ledsen och även kunna be om eller ta en ursäkt och stötta åt båda hållen
- Man vet aldrig vem som inte tycker skämtet är kul
Förhoppningsvis skrattar vi oftast för att något är roligt. Men ibland skrattar vi för att vi är nervösa, vill passa in, inte vill skapa dålig stämning eller för att andra skrattar. Vår drift som människor är att passa in i gruppen. Det kan också gälla trots att man inte mår bra av en exempelvis ”rå men hjärtlig” jargong. Att dra slutsatsen att ett skämt är roligt för att ”alla skrattar” behöver inte stämma utan kan lika gärna bero på att ingen vågar säga ifrån.
- Vi vill hitta lösningar, inte problem
Orsaker till jargonger, arbetsklimat och värderingar kan vara svårt att konkretisera. Därför behöver vi skapa trygga utrymmen att diskutera, förstå, fråga och våga göra fel för att hitta ett klimat vi trivs i. Inte trampa på någon som gjort fel utan det är bättre att hjälpas åt att hitta rätt igen genom att #SilaSnacket. Hjälpa varandra och träna på det som är bra!
Sila snacket är ett initiativ som verkar för att alla ska må bra på sina arbetsplats, läs mer på www.silasnacket.se.

Kalmar FF har med sin vision Med hjärta ett stort socialt engagemang för att skapa en bra start för barn och unga i föreningen. Klubbchefen David Måsegård berättade om samarbetet med parters t.ex. Kvinnojouren som utbildar och håller workshop med unga spelare om destruktiva ideal, machokultur, våld och mäns våld mot kvinnor. Deras satsning på #sabbastämningen når ut brett och kontinuerligt.
Efter inspiration blev det mingel och diskussion kring:
- Vad ska du sluta göra?
- Vad ska du göra mer av?
- Vem/vilka ska du samverka med?
- Hur skapar vi hållbarhet i arbetet?
En eftermiddags inspiration gör inte jobbet, men det behövs forum där vi i trygga samtal kan lära känna varandra och finna stöd och kraft för ett aktivt arbete i vardagen. När Internationella kvinnodagen är över.
Är du en endel av problemet eller är du en del av lösningen?
Vi ses nästa år också! Välkomna!
