Målet handlar om att skapa förutsättningar i en organisation för att bedriva ett aktivt och rutiniserat arbete för att nå jämställdhet i hela verksamheten. Både i det interna arbetet med arbetsförutsättningar, kultur och arbetsmiljö men också i det externa arbetet genom att säkra en medborgarservice som är lika bra för män som för kvinnor. Arbetet med jämställdhet ska vara integrerat i kärnprocesser och kärnverksamhet snarare än att bedrivas i separata projekt vid sidan om. Det är viktigt att arbetet utgår från kunskap, analys om vad som är ojämställdhet, utifrån övergripande mål som kommuniceras ut i verksamhet samt rutiner för uppföljning. Eftersom arbetet innebär ett förändringsarbete så är det viktigt med stödfunktioner och tid för att bedriva verksamhetsutveckling.
Det regionala målet mäts genom:
På genderEQ-bloggen hittar du fler tips och information om länsstyrelsens insatser på området!
Hur ser det ut i länet?
En kartläggning från 2017 visar att några enstaka kommuner och myndigheter har en handlingsplan för jämställdhetssäkrad verksamhet. Några verksamheter har jämställdhet som en integrerad del av sin folkhälsoplan och tillväxtstrategi. Många verksamheter hänvisar till att jämställdhet bedrivs som en personalfråga utifrån diskrimineringslagstiftning och arbetsmiljölag. Ett fåtal kommuner och myndigheter använder könskonsekvensanalyser i beslutsunderlag eller använder könsuppdelad statisk i resultatredovisning. Få verksamheter har särskilda uppdrag eller funktioner som kopplas till jämställdhetsintegrering. Under perioden 2017-2023 har alla kommuner, förbund, några myndigheter ställt sig bakom den regionala strategin. Därmed bedrivs ett kontinuerligt arbete med att kvalitetssäkra att jämställdhet finns med som en del i det ordinarie systematiska kvalitetsarbetet.
Sveriges kommuner och regioner har tagit fram en checklista där verksamheten kan bedöma systematiken. Du hittar den här:
JämStödsPraktika är ett verktyg där du får hjälp med att göra kartläggningar och analyser av verksamheten. Du hittar den här: JämStödsPraktika Metodstöd
Länsstyrelsen Kalmar län har tagit fram ett verktyg för att integrera intersektionell jämställdhet i sina ordinarie processer. Det är tio kort som vart och ett lyfter jämställdhetsmål och insatser:
Tänk till, Gör jämställt!
Nyfiken? Ta kontakt med helen.e.nilsson@lansstyrelsen.se
Rapport Jämställdhetsmyndigheten Ojämna insatser för jämställdheten
Om lagar och konventioner som styr jämställdhet Jämställdhetsmyndigheten
Information om CEMR-deklaration SKR
Checklista Jämställda beslut SKR
GÖR – samlat metodmaterial för jämställdhetsintegrering
Handledning Att styra med könsuppdelad statistik Jämställdhetsmyndigheten
Vägledning för jämställdhetsintegrering Jämställdhetsmyndigheten
Alla ska med Handledning i jämställd kommunikation Jämställdhetsmyndigheten
Så gör du jämställt bemötande Nationella Sekretariatet för genusforskning
Handledning i intersektionell analys Jämställdhetsmyndigheten
Hbtq-kompetent jämställdhetsarbete Nationella sekretariatet för genusforskning
Handledning Oavsett kön – könsuppdelad statistik och trans
PDF Jämställd bidragsbedömning En handledning
Social hållbarhet i fysisk planering Länsstyrelsen Kalmar län