Vi är många! Forum Jämställdhet 2025

Årets konferens bjöd på fullsatta publikrader under två dagar som samlade 1 000 deltagare för att få kunskap, inspiration och kraft i det fortsatta jämställdhetsarbetet.  Och härligt att vi var många som deltog från Kalmar län, både från kommuner, myndighet och näringsliv.

Forum Jämställdhet = Sveriges viktigaste mötesplats för jämställdhet med ett program som erbjöd både spretade åt olika håll, fördjupade, visade på samsyn men också ”edge”.

Ett urval av programmet handlade om:

Det nya könskriget – varför ökar polariseringen? Alice Evans, unversitetslektor vid King’s college London talade om de växande värderingsklyftorna, – ska vi bråka eller inte? Skillnaderna i åsikter mellan könen ökar, särskilt bland unga. Kvinnor röstar vänster och män röstar höger. Vi har färre forum där killar och tjejer, män och kvinnor med olika bakgrund möts och kan lära av varandra. Vad ligger bakom denna polarisering? Vilken roll spelar feminismen och jämställdhetsarbetet? En diskussion som väckte många tankar.

Hur påverkar AI jämställdheten? AI-experten Nicklas Hermansson föreläste om hur AI påverkar jämställdheten – kan vara ett fantastiskt verktyg. Deepfakes, AI-girlfriends och algoritmer som bygger på historiska data kan cementera ojämställdhet. Samtidigt kan AI användas för att motverka diskriminering och främja jämställdhet. Laddar vi AI med jämställdhet blir utkomsten också jämställt. Precis som om vi laddar den med motsatsen

Befolkningskris 2.0?  Forskarna Anne Boschini och Erik Angner som vred och vände på frågan om de låga födelsetalen i Sverige. Vi blir inte lyckligare av att skaffa barn , men vi känner mening med livet😊

Krig, fred och jämställdhet – så hänger det ihop! Säkerhetsläget i Europa är allvarligare än på länge. Försvarsmakten, Nato, forskare och jämställdhetsstrateger pratade om hur jämställdhet kan vara en strategisk styrka och varför det borde ses som ett ”hemligt vapen”. Hur har försvarsmakten arbetat med att säkra upp jämställdhet både internt och externt?

Makten över tiden – hur påverkas jämställdheten av ett allt mer flexibelt arbetsliv? Skillnaderna ökar mellan de som kan jobba hemifrån och de som inte kan det. Det skapar skillnader i förutsättningar till exempelvis återhämtning och att få ihop livspusslet.  Vad gör man med tiden som man sparar in? Ca 15 tim/månad berättade TCO. Tiden läggs på återhämtning, hushållsarbete, egna aktiviteter. Har man barn används tiden till att lämning och tidigare hämtning på dagis. Myndigheten för arbetsmiljökunskap visar att det finns ett gap i veckoarbetstid mellan män och kvinnor. Den faktiska tiden är högre för män och påverkar löneutveckling och karriär. Risk för obetald övertid för kvinnor. Man sträcker ut arbetsdagens längd då man blandar arbete och ”hemmaarbete” såsom hushållsarbete över dagen vilket i sin tur påverkar möjlighet till återhämtning.  Män är mer stressade när de jobbar hemifrån. Kvinnors stressnivå går upp när arbetsdagen är slut.

Och mycket, mycket mer. Håll koll här… mycket spelades in!

Ann Bomans (visst känner ni till vår egna stora jämställdhetsstrateg från Öland?) minnespris tilldelades Lena Svenaeus för att oförtröttligt ägnat sin livsgärning åt jämställdhetskampen, med särskild tonvikt på att kvinnor ska få lika lön för lika och likvärdigt arbete. Utöver många års erfarenhet som fackförbundsjurist har hon haft tjänster som Jämställdhetsombudsman (JämO) och arbetsmiljöråd på svenska ambassaden i Kanada.

Svenska jämställdhetspriset gick tyvärr inte till Xylem Emmaboda men fantastiskt ändå med en hedrande finalplats. Priset gick till Svenska med Baby! Så här lyder motiveringen:

– Svenska med Baby gör en mycket viktig insats för ett mer jämställt föräldraskap. Genom att skapa mötesplatser för föräldrar som är nya i Sverige och de som redan är etablerade, särskilt genom pappagrupper, bidrar de till en mer rättvis fördelning av omsorgsansvaret och till att bryta traditionella könsroller. 

Det nyinstiftade priset ”Jämställdhetsraketen” gick till  ”Upplyst”, ett initiativ av Elektrikerna och Installatörsföretagen som gått samman med målet att öka jämställdheten i den mansdominerad elbranschen. Priserna delades ut under värdmiddagen på Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet. 

Vad tar vi med oss?

Det är härligt att känna att vi är många jämställdhetsarbetare. Men konferensens innehåll visar också att vi behöver bli fler.

Jämställdhetsarbetet går trögt. Ifrågasatt, polariserat, svagt styrt och blandas samman med ideologi och tyckande.

Härligt att få träffa kolleger runt om i landet, som vi kanske bara ser i fyrkantiga rutor digitalt. Härligt, nyttigt och viktigt att träffa nya kollegor och skapa nya kontakter. Fint med blandningen civilsamhälle, myndighet, kommun och näringsliv och mellan byråkrati och aktivism.

Kvalitèten i det vi gör blir bättre av jämställdhetsanalyser! Så är det.

Med hjälp av könsuppdelad statistik och analys ser vi saker vi tidigare inte ser och sammanhang som vi inte trodde fanns.

Inspiration, kunskap och kompetens behövs för att driva arbetet offensivt framåt.

Sveriges största Jämställdhetskonferens är över för i år och vi ser redan fram emot nästa år – då i Växjö. Boka redan nu in 3-4 februari 2026. Vi ses!